
Sk艂adniki:
1. Dla jednej osoby przewidujemy jeden filet ryby. Polecamy pang臋 ale mo偶e by膰 to tak偶e inna ryba wa偶ne aby filety by艂y do艣膰 grube aby by艂o co wzi膮膰 na z膮b, pyzatym cienkie filety maj膮 sk艂onno艣膰 do przywierania do folii.
2. warzywa:聽 koperek, cebula, czosnek, seler, kilka marchewek oraz kilka korzeni pietruszki.
3. przyprawy: bia艂y pieprz (koniecznie bia艂y), s贸l, vegeta.
4. mas艂o, folia aluminiowa.
聽
聽
Cebul臋 siekamy w pi贸rka, pozosta艂e warzywa dok艂adnie myjemy po czym siekamy w s艂upki.
Myjemy dok艂adnie nasz膮 ryb臋.
Bierzemy kawa艂ek foli aluminiowej o rozmiarze wystarczaj膮cym do zawini臋cia filetu wraz z dodatkami.
Na 艣rodku foli uk艂adamy kilka wi贸rk贸w mas艂a, na nich uk艂adamy naszego fileta.
Nast臋pnie nale偶y go dok艂adnie osoli膰 oraz posypa膰 bia艂ym pieprzem.
Jeden spory z膮bek czosnku przeciskamy przez prask臋 i smarujemy nim ryb臋.
Na tak przygotowanym filecie uk艂adamy kilka wi贸rk贸w mas艂a a nast臋pnie przykrywamy go pokrojonymi warzywami.
Warzyw mo偶na da膰 sporo poniewa偶 ich obj臋to艣膰 w czasie pieczenia si臋 zmniejszy.
Tak przygotowan膮 porcj臋 opr贸szamy veget膮 i bia艂ym pieprzem, na warzywa uk艂adamy jeszcze par臋 wi贸rk贸w mas艂a i przysypujemy spor膮 gar艣ci膮 koperku.
Zawijamy starannie nasz pakunek z foli aluminiowej tak aby nie dopu艣ci膰 w trakcie pieczenia do wyp艂yni臋cia mas艂a i uk艂adamy go na blasze do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i umieszczamy w nim nasz膮 ryb臋 na 45 do 60 minut.
聽
呕yczymy smacznego.
聽
Odwied藕 tak偶e stron臋 www.towertech.pl
聽
聽
聽
聽
聽
聽