Składniki:

  1. 2-3 główki młodej kapusty zależnie od wielkości
  2. 1 pęczek koperku
  3. 4 cebule
  4. 2 czubate łyżki mąki
  5. 100 g masła
  6.  listek laurowy
  7. ziele angielskie
  8. sól
  9. czarny pieprz

Kapustę drobno szatkujemy i ugniatamy w garnku. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty dodajemy także listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko zalewamy około 1,5 litrem wody. Gotujemy kapustę pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut aż stanie się mięciutka. Rozpuszczamy na patelni masło wsypujemy mąkę i podsmażamy mieszając zasmażkę . Gdy zasmażka ma rumiany kolor sprawdzamy czy woda w  garnku z kapustą odparowała do poziomu przy którym ledwo przykrywa zawartość garnka jeśli tak dodajemy ją do kapusty. Jeśli wody jest za mało to dolewamy. Kapustę mieszamy wraz z zasmażką podgrzewając przez kilka sekund bo momentu aż zabulgocze. Gdy to nastąpi dodajemy posiekany koperek i mieszamy.

Smacznego