
SKŁADNIKI
1. 3 łyżki kakao.
2. 4 jajka.
3. 25 dag margaryny.
4. 1,5 szklanki mąki pszennej;
5. 0,5 szklanki mleka;
6. 1,5 szklanki cukru;
7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
ewentualnie olejek rumowy.

WYKONANIE
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki uzyskanej mikstury, którą wykorzystamy na polewę. Gdy pozostała masa przestygnie dodajemy do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy olejek i ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, polewamy wcześniej odlaną polewą.
