^Back To Top
Składniki:
Mąkę mieszamy z solą i cukrem. W przypadku gdy używamy suszonych drożdży należy je wymieszać razem z mąką i z 300 g zimnej wody . Jeśli dodajemy świeże drożdże najpierw rozpuszczamy je w 300g zimnej wody a potem dodajemy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy nie zagniatamy aż zrobi się kleiste. Przykrywamy ciasto naprzykład ściereczką i pozostawiamy na 12 do 18 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie na oprószonym mąką blacie kładziemy ciasto i składamy je jak kopertę i formujemy z niego kulkę. Ciasto wykładamy na wysypaną mąko ściereczkę w którą zawijamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Chleb powinien być pieczony z żeliwnym garnku. Garnek wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy piekarnik na 240 stopni z grzaniem góry i dołu bez termoobiegu. Gdy garnek się rozgrzeje przekładamy do niego rozgrzane ciasto nakrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez 15-20 minut aż chleb się dobrze zarumieni.
Smacznego