^Back To Top





logo

Zaloguj się

Przegląd artykułów

Dzisiaj 399

Wczoraj 467

W zeszłym tygodniu 399

W zeszłym miesiącu 7461

Wszystkie odwiedziny 834813

Currently are 33 guests and no members online

Składniki:

  1. 450 g mąki pszennej typ 550
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suchych drożdży
  5. 300 g zimnej wody

Mąkę mieszamy z solą i cukrem. W przypadku gdy używamy suszonych drożdży należy je wymieszać razem z mąką i z 300 g zimnej wody . Jeśli dodajemy świeże drożdże najpierw rozpuszczamy je w 300g zimnej wody a potem dodajemy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy nie zagniatamy aż zrobi się kleiste. Przykrywamy ciasto naprzykład ściereczką i pozostawiamy na 12 do 18 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie na oprószonym mąką blacie kładziemy ciasto i składamy je jak kopertę i formujemy z niego kulkę. Ciasto wykładamy na wysypaną mąko ściereczkę w którą zawijamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Chleb powinien być pieczony z żeliwnym garnku. Garnek wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy piekarnik na 240 stopni z grzaniem góry i dołu bez termoobiegu. Gdy garnek się rozgrzeje przekładamy do niego rozgrzane ciasto nakrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez 15-20 minut aż chleb się dobrze zarumieni.

Smacznego

 

 

 

 

 

 

 

  Smacznezarcie.pl najlepsze przepisy