Składniki:
- 2,3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mleka w proszku
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 45 g masła
- 1,3 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki drożdży instant
Mleko, wodę i masło wlewamy do rondelka i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie studzimy tak aby całość była letnia. Wsypać drożdże. Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i sola. Dodajemy przygotowane wcześniej mleko i wyrabiamy starannie ciasto. Kolejno pozostawiamy ciasto przykryte cienką ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 12 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki mlekiem. Piec 20 minut w rozgrzanym do180 stopni Celsjusza piekarniku.
Składniki
