Składniki:

  1. 2,3 szklanki mąki pszennej
  2. 4 łyżki mleka w proszku
  3. 0,5 szklanki wody
  4. 0,5 szklanki mleka
  5.  45 g masła
  6.  1,3 łyżeczki soli
  7.  2,5 łyżeczki drożdży instant
Mleko, wodę i masło wlewamy do rondelka i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie studzimy tak aby całość była letnia. Wsypać drożdże. Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i sola. Dodajemy przygotowane wcześniej mleko i wyrabiamy starannie ciasto. Kolejno pozostawiamy ciasto przykryte cienką ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na  12 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Przed pieczeniem smarujemy bułeczki mlekiem. Piec 20 minut w rozgrzanym do180 stopni Celsjusza piekarniku.
 
Składniki