Składniki:
Ciasto:

  1. 3 szklanki mąki pszennej
  2. 180ml mleka
  3. 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
  4. 6 żółtek
  5. 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  6. 6 łyżek cukru
  7. 1,5 łyżki oleju
  8. pół łyżeczki soli
  9. 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
  10. 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)

Masa:

  1. 6 białek
  2. 500g maku
  3. 1 łyżka miodu
  4. olejek migdałowy do smaku
  5. 1 łyżka miękkiej margaryny
  6. 250g cukru
  7. 100g rodzynek
  8. 50g posiekanych orzechów włoskich
  9. szczypta cynamonu

Lukier:

  1. 0,5 szklanki cukru pudru
  2. 2 łyżki gorącej wody
  3. trochę maku do dekoracji

Mak zalewamy pół litrem wrzątku i przykrywamy, pozostawiamy aby napęczniał. Następnie odkrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Mak mielimy dwukrotnie. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodajemy roztopione masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Do maku dodajemy pozostałe składniki masy. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3mm, nakładamy 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwijamy w roladę. Końce rolady sklejamy i podwijamy pod spód. Gotową roladę przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem. Końce papieru pozostawiamy otwarte. Makowce przenosimy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder rozcieramy razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polewamy lukrem i posypujemy makiem.

Smacznego