Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 180ml mleka
- 150g roztopionego i ostudzonego masła lub margaryny
- 6 żółtek
- 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub rumu albo wódki)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (=16g)
Masa:
- 6 białek
- 500g maku
- 1 łyżka miodu
- olejek migdałowy do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- 250g cukru
- 100g rodzynek
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
Lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- trochę maku do dekoracji
Mak zalewamy pół litrem wrzątku i przykrywamy, pozostawiamy aby napęczniał. Następnie odkrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Mak mielimy dwukrotnie. Drożdże i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, na końcu dodajemy roztopione masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Do maku dodajemy pozostałe składniki masy. Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3mm, nakładamy 1/3 masy, zostawiając ok. 2cm od brzegu i zwijamy w roladę. Końce rolady sklejamy i podwijamy pod spód. Gotową roladę przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem. Końce papieru pozostawiamy otwarte. Makowce przenosimy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia. Cukier puder rozcieramy razem z gorącą wodą na gładką masę. Makowce polewamy lukrem i posypujemy makiem.
Smacznego
