^Back To Top
Sk艂adniki:
Ciasto:
Masa:
Lukier:
Mak zalewamy p贸艂 litrem wrz膮tku i przykrywamy, pozostawiamy aby nap臋cznia艂. Nast臋pnie odkrywamy i pozostawiamy do wystygni臋cia. Mak mielimy dwukrotnie. Dro偶d偶e i cukier rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy w ciep艂ym miejscu do wyro艣ni臋cia na 15 min. Do wyro艣ni臋tego zaczynu dodajemy pozosta艂e sk艂adniki, na ko艅cu dodajemy roztopione mas艂o lub margaryn臋. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy 艣ciereczk膮 i pozostawi膰 do wyro艣ni臋cia. Do maku dodajemy pozosta艂e sk艂adniki masy. Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 mas臋. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 cz臋艣ci. Ka偶d膮 cz臋艣膰 rozwa艂kowujemy na prostok膮t o grubo艣ci ok. 3mm, nak艂adamy 1/3 masy, zostawiaj膮c ok. 2cm od brzegu i zwijamy w rolad臋. Ko艅ce rolady sklejamy i podwijamy pod sp贸d. Gotow膮 rolad臋 przek艂adamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby dwukrotnie, pozostawiaj膮c 1cm luzu mi臋dzy ciastem, a papierem. Ko艅ce papieru pozostawiamy otwarte. Makowce przenosimy na blach臋 do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30- 40 min. w temperaturze 180掳C. Pozostawiamy do ostygni臋cia. Cukier puder rozcieramy razem z gor膮c膮 wod膮 na g艂adk膮 mas臋. Makowce polewamy lukrem i posypujemy makiem.
Smacznego