Składniki:
Zaczątek:
· 150 g mąki
· 90 g ciepłej wody
· 20 g drożdży
Zagnieść szybko ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 50-60 min.
Ciasto:
· 350 g mąki
· 50 g wody
· 100 g miękkiego masła
· 2 jajka
· 100 g cukru
· szczypta soli
· 3 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
Nadzienie:
gęsty i ostudzony budyń czekoladowy przygotowany z 1/2 litra mleka
Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników, jajka dodajemy ostatnie. Ciasto zagniatamy z zaczątkiem bardzo dokładnie do połączenia się mas. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godz. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy łyżkę budyniu czekoladowego, formujemy rogaliki i odstawiamy je do wyrośnięcia na 45-60 min. Smarujemy rozbełtanym jajkiem lub jogurtem naturalnym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez ok. 30 min.
Składniki
