Składniki:
- 250g masła
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki piwa (dowolnego)
- szczypta proszku do pieczenia
- w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury
- w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk
Masło siekamy i mieszamy z mąką i proszkiem, zaczynamy ugniatać i w trakcie powoli dolewamy piwo. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Dzielimy kulę ciasta na tyle części ile rodzajów ciastek planujemy zrobić i rozwałkowujemy każdą na placek o grubości ok. 2mm. Każdy placuszek kroimy w kwadraty i dodajemy ulubione składniki, np. posypujemy startym serem i słodką papryką, albo ziołami i gruboziarnistą solą. W wersji słodkiej ciasteczka posypujemy cukrem z cynamonem i z kapką marmolady po środku. Żeby posypka dobrze trzymała się ciasta, dobrze jest ją leciutko w nie w wałkować. Pieczemy 8 do 10 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego
