Składniki:

  1. 2 kości schabowe z sporą ilością mięsa
  2. Puszka pomidorów krojonych
  3. mały koncentrat pomidorowy
  4. 2 pietruszki
  5. 2 duże marchewki
  6. Pół selera
  7. Parę listków bazylii
  8. Sól, pieprz

Kości wkładamy do garnka i zalewamy około 2,5 litra wody. Ustawiamy na kuchence i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Przez sitko przelewamy wywar do drugiego garnka i przekładamy do niego nasze kostki. Do wywaru dodajemy tarte na dużych oczkach tarki warzywa, można je również pokroić w kostkę i gotujemy wszystko pod przykryciem około godziny na małym ogniu. 15 minut przed końcem gotowania solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy nać pietruszki i liście bazylii dzięki czemu uzyskamy wzbogacony smak i aromat. Zupę podajemy z gotowanym makaronem lub ryżem.

Smacznego