Składniki:
- 2 kości schabowe z sporą ilością mięsa
- Puszka pomidorów krojonych
- mały koncentrat pomidorowy
- 2 pietruszki
- 2 duże marchewki
- Pół selera
- Parę listków bazylii
- Sól, pieprz
Kości wkładamy do garnka i zalewamy około 2,5 litra wody. Ustawiamy na kuchence i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Przez sitko przelewamy wywar do drugiego garnka i przekładamy do niego nasze kostki. Do wywaru dodajemy tarte na dużych oczkach tarki warzywa, można je również pokroić w kostkę i gotujemy wszystko pod przykryciem około godziny na małym ogniu. 15 minut przed końcem gotowania solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy nać pietruszki i liście bazylii dzięki czemu uzyskamy wzbogacony smak i aromat. Zupę podajemy z gotowanym makaronem lub ryżem.

Smacznego
