Składniki:
- 20 dag kurek
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- pół litra bulionu grzybowego, może być z kostki
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Kurki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy do niego cebulę, ziemniaki, pietruszkę, koperek oraz pietruszkę. Wszystko przesmażamy i dodajemy kurki. Pieprzymy i solimy do smaku. Wszystko smażymy do momentu wyparowania soku puszczonego przez grzyby. Wszystko oprószamy mąką i moeszamy. Do garnka dolewamy gorący bulion grzybowy i mieszamy. Gotujemy wszystko przez pół godziny na niewielkim ogniu. Gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Gdy zupa zbytnio zgęstnieje dolewamy gorącej wody. Śmietanę hartujemy i mieszamy z zupą.
Smacznego
