Składniki:

  1. 20 dag kurek
  2. 2 ziemniaki
  3. 1 cebula
  4. 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  5. 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  6. 1 łyżka posiekanego koperku
  7. pół litra bulionu grzybowego, może być z kostki
  8. 1 łyżka oleju z pestek winogron
  9. 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  10. 1 łyżka mąki
  11. sól, pieprz
  12. 1 łyżka masła

Kurki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy do niego cebulę, ziemniaki, pietruszkę, koperek oraz pietruszkę. Wszystko przesmażamy i dodajemy kurki. Pieprzymy i solimy do smaku. Wszystko smażymy do momentu wyparowania soku puszczonego przez grzyby. Wszystko oprószamy mąką i moeszamy. Do garnka dolewamy gorący bulion grzybowy i mieszamy. Gotujemy wszystko przez pół godziny na niewielkim ogniu. Gotujemy do momentu aż ziemniaki staną się miękkie. Gdy zupa zbytnio zgęstnieje dolewamy gorącej wody. Śmietanę hartujemy i mieszamy z zupą.

Smacznego