Składniki:
- 800 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 bułka czerstwa
- 2 małe cebule
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki musztardy
- do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- 1-2 łyżki masła do smażenia
Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Obieramy cebulę i drobno siekamy
Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy
W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, musztardą, cebulą, odciśniętą bułką, natką
Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i uformuj 8 kotletów
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy przez ok. 2 minuty aż będą brązowe po obu stronach
Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i smażymy przez kolejne 4-5 min., od czasu do czasu polewamy kotlety masłem
Odsączamy na papierowych ręcznikach
Smacznego
