Składniki:

  • 800 g  mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 bułka czerstwa
  • 2 małe cebule
  • 1  jajko
  • 1-2  łyżeczki musztardy
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 łyżki  oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki  masła do smażenia

Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. Obieramy cebulę i drobno siekamy
Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy
W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, musztardą, cebulą, odciśniętą bułką, natką
Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy i uformuj 8 kotletów
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy przez ok. 2 minuty aż będą brązowe po obu stronach
Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i smażymy przez  kolejne 4-5 min., od czasu do czasu polewamy kotlety masłem
Odsączamy na papierowych ręcznikach

 

Smacznego