^Back To Top
Sk艂adniki:
Pomidory parzymy we wrz膮tku i obieramy ze sk贸ry. Kroimy je na 膰wiartki, usuwamy twarde szypu艂ki z pomidor贸w oraz gniazda nasienne. Pomidory umieszczamy w garnku. Pozosta艂y mi膮偶sz rozdrabniamy no偶em na mniejsze kawa艂ki.Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Dodajemy w mi臋dzyczasie obran膮 i pokrojon膮 w kosteczk臋 cebul臋, obrany czosnek, przepo艂owion膮 papryczk臋 chili bez pestek. Dodajemy musztard臋, ocet winny, cukier i oliw臋. Doprawiamy sol膮 i 艣wie偶o zmielonym pieprzem. Wszystko razem gotujemy przez 10 minut bez przykrycia, nast臋pniemiksujemy na puree. Gotujemy dalej przez oko艂o 40 minut i dodajemy w mi臋dzyczasie przetarte przez sito maliny i cynamon je艣li u偶ywamy. Ketchup b臋dzie gotowy gdy b臋dzie odpowiednio g臋sty. Mo偶na go od razu spo偶ywa膰 lub po ostudzeniu trzyma膰 w lod贸wce przez kilka dni. Keczup wlewamy do s艂oiczk贸w i zakr臋camy po ostygni臋ciu wk艂adamy do lod贸wki.
Smacznego