^Back To Top
Składniki:
Przygotowanie ryżu
Ryż płuczemy w wodzie kilkukrotnie aż woda po wypłukaniu będzie przezroczysta.
Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcjach 1 ryżu do 1,5 wody. Zagotowujemy pod przykryciem na silnym ogniu często mieszając. Następnie gotujemy 15 minut na małym płomieniu aż do odparowania wody.
Gasimy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut.

W między czasie przygotowujemy sos ryżowy. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli. Wszystko mieszamy razem aż do rozpuszczenia.
Po ostygnięciu ryż skrapiamy wszystko sosem ryżowym i mieszamy.
Następnie łososia kroimy w paski, pozostałe dodatki kroimy w cienkie słupki.

Na matce bambusowej do zwijania sushi układamy liść nori błyszczącą stroną do maty. na liściu równomiernie rozkładamy cienką warstwę ryżu. Przy nakładaniu ryżu rękę często maczamy w zimnej wodzie, sprawi to że ryż nie będzie się kleił do ręki pozostawiając około centymetr półtora liścia nori nie pokrytego ryżem, aby nasze suschi skleiło się po zwinięciu.

W poprzek na ryżu nakładamy pasek wasabi tak aby po zwinięciu znalazła się ta przyprawa po trochu w każdym kawałku sushi. Układamy pokrojone w paseczki dodatki i zwijamy przy użyciu matki. Odstawiamy tak przygotowane sushi na 10 minut po czym kroimy je na około 1,5 centymetrowe kawałki. Sushi można przed podaniem można skropiś sosem sojowym.
Sushi można także zawijać w odwrotny sposób aby uzyskać tak zwane California maki.


Smacznego
Odwiedź także stronę www.towertech.pl