^Back To Top
Sk艂adniki:
Przygotowanie ry偶u
Ry偶 p艂uczemy w wodzie kilkukrotnie a偶 woda po wyp艂ukaniu b臋dzie przezroczysta.
Wsypujemy do garnka i zalewamy wod膮 w proporcjach 1 ry偶u do 1,5 wody. Zagotowujemy pod przykryciem na silnym ogniu cz臋sto mieszaj膮c. Nast臋pnie gotujemy 15 minut na ma艂ym p艂omieniu a偶 do odparowania wody.
Gasimy ogie艅 i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut.

W mi臋dzy czasie przygotowujemy sos ry偶owy. Na 0,5 kg ry偶u potrzebujemy 7 艂y偶ek octu ry偶owego, 3-4 艂y偶ki cukru, szczypt臋 soli. Wszystko mieszamy razem a偶 do rozpuszczenia.
聽Po ostygni臋ciu ry偶 skrapiamy wszystko sosem ry偶owym i mieszamy.
Nast臋pnie 艂ososia kroimy w paski, pozosta艂e dodatki kroimy w cienkie s艂upki.

Na matce bambusowej do zwijania sushi uk艂adamy li艣膰 nori b艂yszcz膮c膮 stron膮 do maty. na li艣ciu r贸wnomiernie rozk艂adamy cienk膮 warstw臋 ry偶u. Przy nak艂adaniu ry偶u r臋k臋 cz臋sto maczamy w zimnej wodzie, sprawi to 偶e ry偶 nie b臋dzie si臋 klei艂 do r臋ki pozostawiaj膮c oko艂o centymetr p贸艂tora li艣cia nori nie pokrytego ry偶em, aby nasze suschi sklei艂o si臋 po zwini臋ciu.

聽
W poprzek na ry偶u nak艂adamy pasek wasabi tak aby po zwini臋ciu znalaz艂a si臋 ta przyprawa po trochu w ka偶dym kawa艂ku sushi. Uk艂adamy pokrojone w paseczki dodatki i zwijamy przy u偶yciu matki. Odstawiamy tak przygotowane sushi na 10 minut po czym kroimy je na oko艂o 1,5 centymetrowe kawa艂ki. Sushi mo偶na przed podaniem mo偶na skropi艣 sosem sojowym.
Sushi mo偶na tak偶e zawija膰 w odwrotny spos贸b aby uzyska膰 tak zwane California maki.


Smacznego
聽Odwied藕 tak偶e stron臋 www.towertech.pl
聽
聽